Modul 4

Sigurnost online plaćanja

Kliknite ovdje za preuzimanje priručnika “Proces e-plaćanja”

 

Jedna od najvažnijih stvari u elektronskom plaćanju je bezbednost.

Celokupna poenta procesa onlajn plaćanja je da se e-trgovcu pruži mogućnost da upravlja transakcijom u bezbednom okruženju.

Šta čini e-transakciju bezbednom?

The payment gateway može da obezbedi e-prodavnicama alate za sprečavanje prevara, kao što su sistemi za verifikaciju adresa, 3DS autentifikacija, sistemi za praćenje i sprečavanje sumnjivih i rizičnih transakcija i operativni procesi koji značajno smanjuju rizike od prevare ako se koriste u kombinaciji.

Pored toga, procesori plaćanja utiču na proces usklađenosti sa bezbednosnim standardima, jer moraju biti sertifikovani prema PCI-DSS standardu.

Danas postoji nekoliko standarda i propisa koji štite e-trgovce i kupce od prevara u plaćanju na mreži.

  • Prvi sloj zaštite je od sigurnosnih standarda platnih kartica kao što je 3D Secure standard. Pored toga, da bi prihvatili plaćanje kreditnim karticama na mreži, e-trgovci i njihovi gejtveji za plaćanje moraju da budu usaglašeni sa PCI-DSS.
  • Pored usaglašenosti sa PCI, e-trgovci koji prodaju u Evropi koji žele da prihvate plaćanja karticama takođe moraju da poštuju propise o plaćanju – PSD2 (Direktiva o platnim uslugama), koja primenjuje snažne mehanizme autentifikacije u procesima plaćanja na mreži, kao što je SCA (Strong Client Authentication) .
  • Osim propisa o plaćanju, onlajn transakcije su obuhvaćene i propisima o zaštiti podataka. Prodavci u Srbiji treba da se pridržavaju GDPR-a – uredbe koja reguliše način na koji se postupa sa privatnošću podataka potrošača i direktno utiče na proces plaćanja.

Korisni linkovi koji se odnose na bezbednost i zaštitu potrošača