Prednosti

Prednosti za e-trgovce

Posedovanje oznake pouzdanosti (Trustmark) za web sajtu e-trgovine može doneti nekoliko prednosti.
Ovo su nekih od glavnih prednosti:

 • Povećano poverenje i kredibilitet

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) pomažu u izgradnji pouzdanosti među posetiocima i potencijalnim kupcima. Uverava ih da je web sajt prošao temeljni proces provere i da ispunjava određene standarde bezbednosti, privatnosti i pouzdanosti.

 • Poboljšane stope konverzije

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) mogu pozitivno uticati na stope konverzije ublažavanjem sumnji ili zabrinutosti koje kupci mogu imati tokom procesa kupovine. Kada se kupci osećaju samopouzdano i bezbedno, veća je verovatnoća da će završiti transakcije, što će dovesti do povećanja prodaje.

 • Garancija sigurnosti

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često ukazuju na to da je web sajt implementirao bezbednosne mere za zaštitu podataka korisnika. Ovo pruža sigurnost kupcima da su njihovi lični i finansijski podaci bezbedni, što može pomoći da se smanji rizik od prevare ili krađe identiteta.

 • Konkurentska prednost

  U veoma konkurentnom okruženju e-trgovine, prikazivanje regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) može razlikovati vaš web sajt od drugih. Daje vam konkurentsku prednost tako što ističe vašu posvećenost sigurnim i pouzdanim online transakcijama.

 • Bolje korisničko iskustvo

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) mogu doprinijeti poboljšanju ukupnog korisničkog iskustva. Uočljivim prikazivanjem oznake pouzdanosti (Trustmark), kupci će se osjećati ugodnije i zadovoljnije tokom svog pregleda i kupovine.

 • Usklađenost sa zakonima

  Dobijanje i održavanje oznake pouzdanosti (Trustmark) zahteva pridržavanje održenih pravnih i industrijskih standarda. Ispunjavanjem ovih zahteva, vaš web sajt za e-trgovinu može osigurati usklađenost s relevantnim propisima i smernicama.

Važno je napomenuti da kupci postaju sve pronicljiviji, pa je ključno odabrati renomirane provajdere sa oznakom pouzdanosti (Trustmark) koji odgovaraju vašem ciljnom tržištu.

Prednosti za e-kupce

Posedovanje regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) na web sajtu e-trgovine pruža višestruke prednosti e-kupcima. Ovo su nekih od prednosti:

 • Povećano povjerenje

  Prisustvo regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) uverava e-kupce da je web sajt procenjen i da ispunjava specifične standarde koje su postavile pouzdane vlasti u regionu. Ovo povećava poverenje u kredibilitet web sajtu i smanjuje zabrinutost zbog prevara ili lažnih aktivnosti.

 • Autentičnost i legitimnost

  E-kupci se često susreću sa nepoznatim web sajtovima dok kupuju online, posebno dok kupuju sa drugog tržišta. Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) služi kao signal autentičnosti, što ukazuje da je web sajt originalna i da snjom upravlja legitimno preduzeće. Ovo pomaže kupcima da donesu informisane odluke i smanjuje rizik od nasjedanja na lažne ili nepouzdane web sajtove.

 • Zaštita ličnih podataka

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često ukazuju na to da se web sajt pridržava prakse zaštite podataka i privatnosti. Znanje da će se njihovim ličnim podacima postupati bezbedno, ohrabruje e-kupce da sa poverenjem dele svoje podatke, što dovodi do bezbednijeg iskustva kupovine putem interneta.

 • Garancija kvaliteta

  Oznake pouzdanosti (Trustmark) često zahtevaju poštovanja standarda kvaliteta od strane web sajta za e-trgovinu. To može uključivati faktore kao što su autentičnost proizvoda, pouzdane informacije i dobra usluga za korisnike. E-kupci imaju koristi od ovih mera osiguranja kvaliteta jer mogu očekivati određeni nivo izvrsnosti proizvoda i usluga dok kupuju sa web sajta sa regionalnom oznakom pouzdanosti (Trustmark).

 • Poboljšana transparentnost

  Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) promoviše transparentnost u različitim aspektima web sajta za e-trgovinu, kao što su procedure vraćanja i refundiranja novca, uslovi i odredbe i recenzije kupaca. Ovo omogućava e-kupcima potrebne informacije za donošenje informiranih odluka o kupovini, podstičući transparentnije i pouzdanije online tržište.

 • Poboljšano korisničko iskustvo

  Oznake pouzdanosti mogu poboljšati celokupno korisničko iskustvo. E-kupci se osećaju opuštenije tokom procesa kupovine, što dovodi do povećanog samopouzdanja u kupovinu i većom verovatnoće ponovnog poslovanja.

Sve u svemu, regionalne oznake pouzdanosti (Trustmark) igraju ključnu ulogu u izgradnji pouzdanosti, ulivanju povjerenja i poboljšanju iskustva kupovine za e-kupce kada kupuju preko granice, što posljedično koristi i kupcima i web sajtu e-trgovinu.

Regionalna oznaka pouzdanosti (Trustmark) Vama kao kupca pokazuje da:

 • Trgovac je registrovano lice
 • E-trgovac daje jasne i precizne informacije o svom identitetu i kontaktima
 • E-trgovac daje sve informacije o ceni i svim povezanim troškovima pre završnog koraka naručivanja
 • E-trgovac jasno i razumljivo predstavlja sve uslove i ugovorne obaveze kupca
 • E-trgovac nudi transparentan i opšteprihvaćen način plaćanja
 • E-trgovac nudi transparentne načine i uslove isporuke
 • Sve informacije o politici privatnosti i zaštiti ličnih podataka dostupne za informacije korisnika su dostupne kupcu na jednostavan i razumljiv način.
 • E-trgovac jasno i razumljivo predstavlja kupcu sva njegova zakonska prava i obaveze, pravo na odustanak od ugovora i transparentnu politiku vraćanja proizvoda
 • Prodavac ima politiku kolačića koja je dostupna na web sajtu.

Ostali dokumenti

Da li ste znali?

Srbija ima najveću populaciju od svih CEFTA tržišta.

Saznaj više

Newsletter pretplata

Dobijajte obaveštenja kada sledeći modul postane dostupan

.

Legal disclaimer: This geographical map is for informational purposes only and does not constitute recognition of international boundaries or regions; GIZ makes no claims concerning the validity, accuracy or completeness of the maps nor assumes any liability resulting from the use of the information therein.

North Macedonia

Stanovništvo 2072531
Stanovništvo od 16-64 godine 1434451
Korišćenje interneta 84%
Internet kupci 40%
Valuta Macedonian denar
BDP po glavi stanovnika, PPP 17015.23

Albania

Stanovništvo 2837743
Stanovništvo od 16-64 godine 1931355
Korišćenje interneta 70% (2019)
Internet kupci 10% (2019)
Valuta Albanian lek
BDP po glavi stanovnika, PPP 13899.93

Serbia

Stanovništvo 6908224
Stanovništvo od 16-64 godine 4530026
Korišćenje interneta 79%
Internet kupci 48%
Valuta Serbian dinar
BDP po glavi stanovnika, PPP 19366.76

Kosovo

Stanovništvo 1775378
Stanovništvo od 16-64 godine /
Korišćenje interneta 97%
Internet kupci 47%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 11383.4

Bosnia & Herzegovina

Stanovništvo 3280815
Stanovništvo od 16-64 godine 2216576
Korišćenje interneta 74%
Internet kupci 38%
Valuta Bosnia and Herzegovina convertible mark
BDP po glavi stanovnika, PPP 15732.84

Moldova

Stanovništvo 2620495
Stanovništvo od 16-64 godine 1876763
Korišćenje interneta 76%
Internet kupci 34%
Valuta Moldovan leu
BDP po glavi stanovnika, PPP 12995.56

Montenegro

Stanovništvo 621306
Stanovništvo od 16-64 godine 411215
Korišćenje interneta 79%
Internet kupci 29%
Valuta European euro
BDP po glavi stanovnika, PPP 20542.71

Resursni i informativni centar o ključnim aspektima e-trgovine za sve članice CEFTA

ECOMMERCE FOR ALL

Saznaj više Pogledajte sve podatke o e-trgovini
* Ova oznaka ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Implementator u Srbiji